Articole

ARTA DE A RECUNOASTE. NORMALUL

disc-herniat       Primul articol de ortopedie este dedicat unei scurte prezentari a modului meu de a privi medicina si a rolulului pe care il are medicul in relatia cu pacientul.

Voi incepe cu o scurta poveste, chiar daca aceasta nu are legatura im mod special cu ortopedia, ci mai mult cu un mod general de a privi lucrurile.

In perioada anilor 50 ai secolului trecut, un medic epidemiolog din Anglia, preocupat de cresterea incidentei cancerelor la copii, a inceput sa investigheze posibilele cauze ale acestei probleme. A descoperit un lucru pe care majoritatea mamelor  copiilor cu cancer din acea perioada il aveau in comun- toate fusesera supuse unei investigatii medicale radiologice in perioada sarcinii. Fantastic! Ce descoperire importanta! Dar exista un ‚dar’. Stiti cat timp a durat pana ca acest lucru sa fie acceptat de intreaga comunitate medicala? APROAPE 25 DE ANI! Timp in care mamele au continuat sa fie iradiate in timpul sarcinii, cancere au continuat sa apara, doar pentru ca, ne place sau nu, trebuie sa acceptam:  marea majoritate a comunitatii medicale este destul de reticenta la idei care schimba modul traditional de gandire (lucru care de altfel este intalnit in orice domeniu). Pentru mai multe detalii despre aceasta poveste: http://www.theguardian.com/news/2002/jun/28/guardianobituaries.nuclear sau varianta video http://www.ted.com/talks/margaret_heffernan_dare_to_disagree

De ce aceasta introducere? Pentru ca este posibil ca sfaturile care le veti gasi in acest site sa fie ‚altfel’. Aceasta nu inseamna ca sunt cele ce contin adevarul absolut, nici cele mai bune.

Pentru a avea o intelegere cat mai ampla asupra patologiei d-voastra din sfera de ortopedie, trebuie sa va bazati cu tarie pe 2 idei:

  1. Conceptul de ,a doua parere’- intotdeauna sa aveti cel putin 2 pareri avizate asupra problemei cu care va confruntati
  2. ….si, poate mai important, intelegerea d-voastra asupra bolii. Cred cu tarie ca fiecare pacient suferind trebuie sa poata intelege la nivel elementar o explicatie a cauzelor ce duc la aparitia unei boli de natura ortopedica, dar si a tratamentelor la care urmeaza sa fie supus. Acest lucru nu poate sa fie facut fara o relatie deschisa medic-pacient, in care d-voastra aveti dreptul si trebuie sa intrebati orice nelamurire medicala aveti. Numai in modul acesta, in care d-voastra, pacientul, sunteti complet informat, veti putea lua o decizie asupra tratamentului ce trebuie urmat. Pentru ca pana la urma, este sanatatea d-voastra in joc, deci e destul de clar ca trebuie sa fiti implicat in acest proces decizional macar in mica parte.

Si acum sa revenim- Arta de a recunoaste. Normalul

Inainte de va explica lucrul asupra caruia vreau sa atrag atentia prin aceste cuvinte, vreau sa va mai spun ceva- cred cu tarie ca noi, medicii, suntem departe de a cunoaste aceasta masinarie minunata care este corpul omenesc. Sunt prea multe boli a caror cauza nu o cunoastem. Prea multe fara tratament.

SCENARIU

Un pacient cu o problema de ortopedie, o durere de spate, ce nu cedeaza de ceva vreme buna, merge la un medic ortoped care ii recomanda efectuarea unui RMN. In urma acestei investigatii imagistice, se pune diagnosticul ortopedic de hernie de disc. Automat, se creeaza legatura dintre durerea de spate si aceasta hernie, unii pacienti ajungand chiar la operatie. Pare destul de simplu, doar toata lumea stie ca herniile de disc dau dureri de spate,nu?

Lucrurile nu stau chiar atat de simplu. In acest studiu http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8208267, s-a examinat incidenta herniilor de disc in cadrul a 98 de pacienti fara nici un fel de simptome. Doar 36 % din ei au fost lipsiti de hernii. Restul de 64 % au avut diferite grade de hernii. 28 % dintre ei au avut chiar hernii pentru care interventia chirurgicala ar fi putut fi sugerata, cu toate acestea ei erau complet asimptomatici.

In alt studiu examinand corelatia dintre anomaliile imagistice si problemele de ortopedie gen durerea de spate, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2312537, o treime dintre cei 67 pacienti examinati, care erau fara nici un fel de durere, au demonstrat prezenta unei anomalii substantiale pe imaginile RMN.

Si inca ceva- sa nu uitam ca cele doua studii au fost publicate in 2 dintre cele mai respectabile publicatii medicale: New England Journal of Medicine (Anglia) si Journal of Bone and Joint Surgery (America).

Prin urmare, ceea ce parea evident pana acum, nu mai este chiar atat de evident- o hernie de disc poate sa fie doar o descoperire accidentala la un pacient cu durere de spate. Am spus ‚poate’ deoarece lucrurile sunt putin mai complexe decat expunerea facuta mai sus.

Daca medicul ortoped ii spune pacientului: durerea d-voastra provine de la aceasta hernie, pacientului ii este si explicat totul pe imaginile RMN si vede ca intr-adevar are o hernie de disc, exista posibilitatea, destul de des intalnita si absolut de inteles, ca pacientul sa devina speriat. Stresul amplifica durerea, care poate deveni cronica. Acesta este scenariul fericit. Celalalt scenariu, mai putin probabil, insa nu imposibil- pacientului i se recomanda interventia chirurgicala ortopedica…………

Dupa cum spuneam, corpul uman este constructia suprema. Atat de complicata, incat suntem departe de a intelege mecanismele sale subtile de actiune. Iar durerea este unul din aceste mecanisme. Nu vorbim de durerea care apare in urma unei lovituri, ci de durerea cronica. Si dupa cum vedeti, evidentul nu este tot timpul atat de evident. Iar din acest motiv, consider ca tot timpul trebuie ca pacientii, dar mai ales noi, medicii, sa fim deschisi la concepte noi, chiar daca acestea contravin dogmelor medicale actuale.

Si nu in ultimul rand, sa lasam tratamentul chirurgical ca ultima optiune de tratament. Si doar in momentul in care suntem absolut siguri de indicatia chirurgicala.

Exemple de genul celor de mai sus sunt nenumarate, in patologii ce afecteaza toate zonele corpului omenesc. Dar despre acestea, in articolele viitoare.